14 Temmuz 2009 Salı

İSTANBUL'UN İLÇE VE SEMT İSİMLERİ: BAHÇELİEVLER ADI NEREDEN GELİYOR?

Bahçelievler ilçesi, güneyden Bakırköy’e, batıdan Küçükçekmece’ye, kuzeyden Bağcılar’a ve doğudan Güngören’e komşudur. Bahçelievler, 1992 tarihinde yürürlüğe giren bir kanunla Bakırköy’den ayrılarak ayrı bir ilçe olmuştur.

1960’larda bölgenin güneyinde bulunan Londra Asfaltı’nın yetersiz kalması sonucunda E-5 Karayolu yapılınca, burada büyük yerleşim alanları oluşmuştur. Söylentilere göre, söz konusu alanlarda yapılan evlerin çoğunlukla bahçe içinde tek tip evlerden oluşması, bu yerin Bahçelievler olarak anılmasına sebebiyet vermiştir.

Bahçelievler ilçesinde tarihî eserler oldukça azdır. Havuzlu Köşk (Siyavuşpaşa Kasrı), Çobançeşme Köprüsü ve Viran Saray (Viran Bosna) kalıntıları günümüze ulaşan en önemlileridir.

Kocasinan
Bahçelievler ilçesinin semtlerinden biri olan Kocasinan isminin III. Murat zamanında sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı olan Koca Sinan Paşa'dan dolayı verildiği söylenmekte ise de ne münasebetle verildiği bilinmemektedir.

Siyavuşpaşa
Bahçelievler ilçesinin bir semti olan Siyavuşpaşa, adını 16. yüzyılda Sultan III. Mehmet zamanında iki defa sadrazamlık yapmış olan Siyavuşpaşa'dan almıştır. Siyavuş Paşa bu semtte Havuzlu Köşk olarak bilinen ve kendi adıyla anılan bir kasır yaptırmıştır.

Şirinevler
Bahçelievler ilçesinin önemli semtlerinden biri olan Şirinevler’in, burada ilk yapılaşma döneminde inşa edilen konutlardan dolayı bu ismi aldığı rivayet edilmektedir.
E-5 Karayolu üzerinde bulunan Şirinevler’in büyük bölümü bugün yerleşim yeri olarak kullanılırken, özellikle E-5 üzerinde büyük markaların mağazaları bulunmaktadır.

Yenibosna
Bugün Bahçelievler ilçesi sınırları içerisinde yer alan Yenibosna, İstanbul'un Trakya doğrultusundaki büyüme alanı içindedir.
İlk adı 'Saraybosna' olduğu bilinen Yenibosna'da yerleşim '93 Harbi' olarak anılan Balkan Savaşı'ndan sonra, Bosna'dan gelen aileler ile başlamıştır. Farklı bir rivayete göre ise Yenibosna, Osmanlı döneminde Saraybosna yakınlarında yararlılık gösteren bir beye tımar olarak verilmesinden dolayı bu adı almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder