14 Temmuz 2009 Salı

İSTANBUL'UN İLÇE VE SEMT İSİMLERİ: BAĞCILAR ADI NEREDEN GELİYOR?


İstanbul'un yeni ilçelerinden biri olan Bağcılar, Batıda Küçükçekmece, kuzeyde askeri arazi ve Esenler, doğuda Güngören, güneyde ise Bahçelievler ilçeleri ile çevrilidir. Daha önce Bakırköy ilçesine bağlı olan bir belde durumunda iken, 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ayrı bir ilçe olmuştur.

Yerleşimi çok eski dönemlere uzanan Bağcılar, Osmanlı döneminde Rumların yaşadığı köylerden biriydi ve Çıfıtburgaz ismiyle anılırdı. 1929 yılında Bulgaristan'ın Varna Vilayeti’nden gelenler, Çıfıtburgaz adı ile bilinen bu çiftlik arazisini satın alarak buraya yerleşmişlerdir. Bu yıllarda Devlet tarafından temin edilen üzüm fideleri halka dağıtılmış, 40 çeşidin üzerinde yetiştirilen üzüm bağları ve meşhur üzüm türleri nedeniyle bölge, Bağcılar ismiyle anılmıştır.

Günümüzde Bağcılar ilçesini oluşturan zeminde tarihî eser yok denecek kadar azdır. Bugünkü Beltaş Kumaş Fabrikası'nın altında kalan Kaşıkçı Çeşme, konaklama hanı, hamam ve su sarnıcı ile küçük bir külliye gibi idi. Avrupa'dan gelen tüccarlar ve gezginler burada konaklar ve bu konaklama esnasında İstanbul Şehremini'nden, şehre giriş izni alırlardı.

Tarihî İpek Yolu güzergahında Mimar Sinan modeli kesme taştan yapılmış olan Çifte Gelinler Çeşmesi'nde ise birbirlerine ters istikamette hayvanların ve insanların ayrı ayrı su içebileceği bölümler bulunmaktaydı. Ayrıca bu çeşmenin yanında yolcuların cuma ve bayram namazı kılması için minberli bir namazgâh da bulunmaktaydı. Bu çeşmeden bugün herhangi bir kalıntı mevcut değildir.

Bugünkü Tavukçu Deresi üzerinde bulunan ve kesme taştan yapılmış kemerli bir köprü olan Tavukçu Köprüsü de Bağcılar'daki tarihî eserlerden biridir. Ayrıca Mahmutbey semtinde Osmanlı döneminden kalma Acı Çeşme, Burmalı Çeşme, Hüseyin Ağa Çeşmesi ve Demirli Çeşmeleri hâlâ hizmete devam etmektedir.

Bağcılar ilçesinde hâlen askerî saha içinde kalan 2 adet su kemeri mevcuttur. Halkalı Suları adı altında İstanbul'a su taşıyan 17 su yolundan bir tanesi de Bağcılar'da bulunmakta olup Hekimoğlu Ali Paşa Vakıf Suları adıyla bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder