14 Temmuz 2009 Salı

İSTANBUL'UN İLÇE VE SEMT İSİMLERİ: AVCILAR ADI NEREDEN GELİYOR?


Avcılar İlçesi doğusunda Küçükçekmece Gölü ve Küçükçekmece ilçesi, batısında Yakuplu ve Esenyurt beldeleri, kuzeyinde Bahçeşehir beldesi ve yine Küçükçekmece ilçesi; güneyinde ise Marmara Denizi ile çevrelenmiş İstanbul'un geniş ilçelerinden biridir.

Avcılar'ın tarihi İstanbul'un tarihi ile özdeştir. 1912 Balkan Savaşı sonunda eski Osmanlı vatandaşı birçok Türk Razgrat, Vetova ve Pazarcık’tan gelerek bölgeye yerleştirilmişlerdir. 1960 yılından sonra bölgeye Anadolu ve Trakya'dan yoğun bir nüfus akını olmuştur. İlk olarak Bulgaristan'dan getirilen Türklerin buraya yerleştirilmesi ile bir köy oluşmuştur. Avcılar denmesinin sebebi ise, sonbaharda özellikle kuzeyden gelen bıldırcın sürüleri ve diğer av hayvanlarının burada çok olmasındandır.

Avcılar, 1970 yılından sonra büyük göç almaya başlamış ve bölgede geniş bir yerleşim meydana gelmiştir. Avcılar'da sanayi de hızla gelişip büyümüştür. Çok sayıda sanayi kuruluşları oluşmuş, Ambarlı’nın batısında yakıt dolum tesisleri ve elektrik üreten termik santrali kurulmuştur. Firuzköy yolunun sağında ve solunda sanayi tesisleri bulunmaktadır.

Avcılar ilçesinin E-5 Karayolu üzerinde bulunması, ilçeye büyük hareket kazandırmıştır. Londra Asfaltı'nın sağında, büyük bir alana yayılan İstanbul Üniversitesi yerleşiminin de ilçenin gelişiminde büyük önemi vardır. Uzun yıllar Bakırköy İlçesine bağlı olan Avcılar, 04.07.1987 tarihinde Küçükçekmece ilçesine bağlanmış,1992 tarihinde de ilçe olmuştur.

Ambarlı
Ambarlı, Marmara Denizi’nin kıyısında, Avcılar'ın alt kısmında, eğimle denize inen arazinin üzerine kurulmuş bir yerleşim birimidir. Osmanlı döneminde zengin Rum çiftçi ambarlarının bulunduğu bir yerdi. Cumhuriyet sonrası, 1924 yılında Ambarlı Köyü Rumları 40-50 hane olarak Türkler ile değiştirildiler. Rumlardan boşalan yerlere ise askeri ambarlar yerleştirildi. Semt adını bu ambarlardan almıştır.
Denızköşkler

Avcılar ilçesinin Ambarlı'dan sonra ilk yerleşim semti olan Denizköşkler bir zamanlar İstanbulluların denize girdikleri sayfiye yerlerinden biriydi. Zamanla bu sahile yazlıklar ve köşkler yapıldı. Semtin adı da o dönemlerde yapılan bu yazlık ve köşklerden dolayı Denizköşkler olarak kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder